Vega(n) Tips

Gepubliceerd op 25 september 2023 om 23:52

Na een jarenlange behandeling bij Rintveld, een kliniek gespecialiseerd in eetstoornissen te Zeist, werd ik losgelaten voor hulpverlening. Alle soorten therapieën had ik er wel geprobeerd, mijn band met mijn psychologe werd vertrouwelijk en dat was weer van invloed op het behoud van mijn eetstoornis. Na 9 klinische opnames bleek ik toch telkens terug te (willen) vallen in mijn oude patroon : afvallen, minderen met eten en veel bewegen. Nu was ik op mezelf gewezen, de eetstoornis pakte zijn kans, maar door het loskomen van de zorg kreeg ik ook éindelijk de vrijheid om vegetarisch te worden.

 

Ik moet, maar ik wil niet

Tijdens de behandeling van mijn eetstoornis heb ik heel lang vlees moeten eten toen ik dat al een poos niet meer wilde. Ik werd gedwongen, moest het vanuit de hulpverlening, want vegetariër worden zou puur een smoesje zijn om onder deze categorie producten uit te komen. Enerzijds snapte ik de kant van de zorg, omdat een eetstoornis altijd regeltjes heeft, bepaalde voeding buiten wilt sluiten en invloed probeert te krijgen over je gedachten, acties en gewicht. Anderzijds zat ik soms echt met tranen in mijn bed ‘s avonds, omdat ik kip had moeten eten of ham op brood. 

Tot mijn vijftiende heb ik er nooit zo veel acht op geslagen, at ik thuis wat de pot schafte en zat daar ook altijd vlees bij. Heel soms aten we vegetarisch, zoals spinaziestamppot met ei, maar mijn moeder deed dat niet bewust een aantal keren in de week. Tegenwoordig is er veel meer aandacht voor dierenleed, het milieu en onze aarde, waardoor er ook veel meer groeperingen zijn die in opstand komen tegen de slachthuizen en fokkers.

 

Bij mij ging het balletje rollen toen ik in de klas bij Maatschappijleer zat. We kregen een documentaire te zien die ging over de varkensindustrie en de rol die mensen uit Oost-Europese landen hierin speelden. Eigenlijk ging het er vooral over de sectoren waarin deze mensen zich vestigden als ze verhuisden naar onze Westerse samenleving. Toch is dat niet hetgeen wat er in mij is blijven hangen. Het dierenleed wel…

De slachthuizen, het pijnlijk mishandelen van de dieren, ze volstoppen om ze daarna te doden….de beelden staan nog op mijn netvlies gegrift en ik weet nog hoe misselijk ik werd toen ik ernaar zat te kijken.

 

Vanaf dat moment wilde ik geen vlees meer eten, zag ik slagers als beulen en wilde ik hier niet meer aan bijdragen. Echter, ik mocht het niet en met pijn en moeite heb ik toegezegd om vlees te eten, zolang mijn klinische behandeling zou duren. ‘Als ik met ontslag ga, dan stop ik ermee’, was wat ik mijzelf voorhield en toen ik begon met de MinnieMaudmethode, heb ik dat ook meteen gedaan.

 

Goed voor flora en fauna

Vanaf dat moment ging ik op ontdekkingstocht, ontdekte ik alternatieven, vele kruiden die ik nooit eerder had geproefd en smaken die ik nooit eerder had leren kennen. Nog steeds verschijnen er nieuwe dingen op de markt en dat zal zich in de toekomst alleen maar uitbreiden. Ook ik blijf me hierin ontwikkelen en ondertussen ben ik een beetje beland tussen vegetarisch en veganistisch zijn. Enerzijds eet ik geen vlees of vis, maar wel schaal- en schelpdieren. Ik houd gewoon van mosselen en garnalen, mijn opa heeft ze voorheen altijd zelf gevangen en ik weet dat deze beestjes niet volgepropt of mishandeld worden voordat hij ze opvist. Verder is er bij mij nu ook lactose-intolerantie vastgesteld, waardoor ik melkproducten en zachte kazen niet mag eten. Ook voeding waar een grote hoeveelheid lactose in zit moet ik links laten liggen. Dit beperkt me heel erg in de voedselkeuzes die ik maak, maar ook daar leer ik steeds creatiever in te zijn.

 

Maar… ik heb ondanks deze ‘belemmeringen’ (om het zo maar te noemen) wel heel veel dingen ontdekt en trucjes geleerd over hoe je een Vega(n) leven kunt vergemakkelijken en leuker kunt maken dan dat ‘vleeseters’ denken :

  • Allereerst vind ik het heel belangrijk om mee te geven dat je zelf in de hand hebt hoe je je eetpatroon op dit gebied invult. Wil je wel of geen vis eten? Ei, kaas, chocolade en andere etenswaren waar (kleine hoeveelheden) dierlijke producten aan zijn toegevoegd? Ga zo maar door...

Er is geen ‘goed’ of ‘fout’, terwijl er op internet allerlei mensen pleiten voor de ware manier om veganist of vegetariër te zijn. Het gaat erom dat je uiteindelijk tevreden bent over de manier waarop je eet, vanuit welzijn voor dier en natuur, maar ook zonder belemmering voor jezelf. Geef het ook de tijd en dan zal het vanzelf een vorm aannemen die bij jou past. Ik zelf begon met het wegschrappen van vlees, later wilde ik alleen nog schaal- en schelpdieren blijven eten met af en toe een blikje tonijn. Dat laatste heb ik nu ook laten varen, maar dat alles kwam ook op over een langer tijdsbestek. Je hoeft niet in één keer te beslissen. Wen aan je eetpatroon en pas het aan waar jij dat wilt. Mocht het later toch nog jouw voorkeur zijn om af en toe wel weer vlees te gaan eten, dan is dat ook ok. Zelf ben ik hier geen voorstander van, maar ik beslis niet over jouw leven en jouw geluk, dat voel je zelf het beste aan. 

  • Voordat ik vlees links liet liggen, wist ik nog niet eens wat tofu en tempeh was. Nu kan ik eigenlijk niet meer zonder zo’n pakje standaard in de koelkast te hebben liggen. Het is veelzijdig en je kunt het letterlijk in álle gerechten gebruiken. Tofu en Tempeh zijn namelijk gemaakt van sojabonen, maar hebben een heel neutrale smaak. Daardoor nemen ze snel het aroma van andere voedingsmiddelen en kruiden aan. Als een soort spons zuigt het alles op, maar het is heel zacht van structuur en geeft toch een lichte bite. Wel moet je ervoor zorgen dat je, wanneer je een pakje openmaakt, je het de volgende dagen ook opeet. Wanneer je het langer dan 4 dagen in de koelkast bewaart, begint het heel weeïg te ruiken en wordt de consistentie slijmerig. 
  • Daarnaast heb ik ontdekt hoe lekker avocado’s eigenlijk zijn en wat je er allemaal mee kunt. Van een salade, saus, dip of zelfs soep. Net als tofu een smaakmaker die overal voor te gebruiken is. Ook dit heeft een zachte structuur, maar is heel lekker in combinatie met een uitgesproken smaakmaker, zoals citroen, limoen, chili of soja-/ketjapsaus. Het geeft nét dat beetje extra.

      Bewaren: Wanneer je een avocado op korte termijn wilt kunnen gebruiken, kun je hem het beste          buiten de koelkast bewaren. Wil je hem nog even goed houden, dan kun je hem het beste in de koeling leggen. Onder koudere temperaturen stopt namelijk het rijpingsproces, waardoor de vrucht langer houdbaar is.

      Kleine tip voor een eigen avocadoplant:  Bewaar de pit van de avocado, was hem schoon en prik er rondom 3 of 4 satéprikkers in. Dit helpt om de avocado boven een glas of schaaltje te houden. Het glas/schaaltje vul je dan met water tot de avocado er half in hangt. Het duurt echt jaren, maar langzaamaan gaat de pit zich ontkiemen en zul je je eigen avocadoboom kunnen kweken. :)

  • Ontbijtkoek, oreo en speculooskoekjes zijn daarnaast ook helemaal Vegan. Er zijn genoeg ‘tussendoortjes’ die vegetarisch of veganistisch zijn. Om hier op een heel makkelijke manier achter te komen is door op de site van de supermarkt te kijken waar jij het liefst je boodschappen doet. Voornamelijk bij de Jumbo en de AH kun je dan instellen onder het filter om enkel te scannen op vegetarisch of veganistische producten. Vervolgens krijg je álle verkrijgbare producten die in deze categorie vallen en kun je thuis al een gepaste boodschappenlijst maken, zonder moeite in de winkel. Het uit lopen lezen van ingrediëntenlijsten in de winkel, hoeft dan niet meer.  
  • Ook bonen uit blik zijn heel handig om altijd in huis te hebben. Ik woon op mezelf en ben alleen, wat het voor mij onhandig maakt om grote potten of blikken open te maken. Tegen de tijd dat ik het laatste beetje ga gebruiken, komt het nog wel eens voor dat het niet zo fris meer ruikt. Bij de Jumbo hebben ze een seizoensaanbieding, die eigenlijk het hele jaar door geldt op de kleine blikjes : 3 + 1 gratis. Hiermee heb je in een handomdraai iets voedzaams voor in je maaltijd en kun je een blikje prima in 2 of drie keer opmaken. Daarnaast heb je keuze uit vele soorten, waardoor je geregeld af kunt wisselen.
  • Als laatste zijn er ook producten die ik graag standaard in huis heb, voldoende voedingsstoffen bevatten én plantaardig zijn : pindakaas, sojayoghurt, hummus/baba anoush/e.d, veel verschillende/verse kruiden (ook specerijen die eigenlijk voor vleesgerechten bedoeld zijn kunnen net wat meer pit geven aan een plantaardig gerecht), noten, hartige zoutjes, krokante maïs of geroosterde peulvruchten, mosterd/wasabi/ketjap/sojasaus, olijven/kappertjes/zongedroogde tomaten en niet te vergeten een heleboel verse groente en fruit.

 

Dit zijn wat tips die ik zelf dagelijks en/of wekelijks gebruik. Ik vind het belangrijk om van alles een klein beetje op voorraad te hebben, wat kan helpen als ik eens een paar dagen ziek ben of door omstandigheden niet om boodschappen kan. 

Wanneer ik meer op mijn budget wil letten, kijk ik bij de Jumbo en de AH vaak in de koelingen waar de afgeprijsde artikelen worden aangeboden. Soms liggen daar ook Vega(n) producten bij, waaronder vleesvervangers of soja. Samen met groentes die aan de datum zijn, durf ik deze soms thuis nog in de vriezer te stoppen. Zo blijven ze langer goed en hoef ik ze de avond voor ik het gebruik maar te laten ontdooien in de koelkast. Voor veel mensen is het een drempel om vegetarisch of veganistisch te eten, omdat veel producten ook duurder zijn dan wanneer je wel vlees eet. Echter, er zijn ook heel veel vlees- en vissoorten die heel erg duur zijn. Het is maar net wat je wilt en gaat uiteindelijk om hoe creatief je kunt denken. Je kunt op vele manieren inspelen op de voedingsmiddelen die je wilt gebruiken en die beschikbaar zijn. Het kost even tijd, maar er zijn uiteindelijk een heleboel alternatieven die het mogelijk maken om ook met een klein budget een plantaardig en volwaardig eetpatroon te volgen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.